top of page
dsp.jpg

Lees meer over ...

Waarom zonnepanelen duurzaam zijn

Zonnepanelen maken geen gebruik van brandstoffen en vervuilen de lucht dus niet omdat zij deze stoffen niet uitstoten. Daarnaast maken zonnepanelen geen gebruik van andere milieuvriendelijke en duurzame energie zoals biomassa of water en wordt er dus niets in het milieu aangetast of opgebruikt. De enige nodige factor is de zon!

Zo lang deze regelmatig blijft schijnen doen de zonnepanelen hun werk. De zonnepanelen werken echter ook met indirect licht, dus als de zon niet direct op de panelen schijnt. De zonnecellen in de zonnepanelen maken direct stroom aan en dus van de energie van de zon wordt niets verspild. Zonnepanelen behoeven ook bijna geen onderhoud, wat ook weer bijdraagt aan de duurzaamheid. 

Zonne-energie is de meest groene, schone en duurzame energie die er bestaat. Het grootste deel van de energie die we in Nederland gebruiken wordt opgewekt door  fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en kolen. Bij de verbranding van deze brandstoffen komt CO2 vrij. Dit draagt sterk bij aan de klimaatverandering en milieuvervuiling. Daarnaast raken de bronnen om deze stoffen te winnen uitgeput en moeten ze dit daarom importeren uit het buitenland.

 

De verscheping hiervan gaat dan ook weer ten koste van het milieu. Niet zo gek dat veel particulieren en bedrijven manieren gaan zoeken om hun energie lokaal en duurzaam te winnen. Door middel van zonnepanelen is de oplossing simpel en betaalbaar geworden! 

 • Hoe economisch zinvol is een investering in zonnepanelen?
  Als u wat geld te besteden hebt aan verbeteringen aan uw woning, zijn er meerdere opties om geld aan uit te geven. Zonnepanelen zijn een relatief simpele investering die sowieso hun geld dubbel en dwars terugverdienen. Het aanbrengen van zonnepanelen is eenvoudig: meestal liggen ze er in 1 dag op en kunt u meteen beginnen te produceren. De administratieve afhandeling is ook heel eenvoudig; u kunt via een simpele aanmeldprocedure op een website aangeven dat u energie gaat terugleveren aan het net. Het terugvragen van de BTW op de installatie (21%) kost wel een paar handelingen, maar die kunt u ook voor een klein bedrag uitbesteden als u geen zin hebt in de rompslomp. De vraag is natuurlijk of investeren in panelen ook financieel zinvol is. Wat levert de investering u op? Om dat goed uit te zoeken, moeten we bedenken wat de kosten zijn, en wat de opbrengsten. De kosten zijn in de meeste gevallen helder: het gaat om de initiële aankoop van het systeem, inclusief installatie. Aangezien zonnepanelen zo goed als onderhoudsvrij zijn, is er geen sprake van verborgen kosten na enige tijd. De levensduur van zonnepanelen is erg lang: Bijvoorbeeld voor SunPower panelen wordt deze geschat op 40 jaar! Ook de andere onderdelen van het systeem gaan lang mee, afhankelijk van het merk dat u kiest; SMA omvormers hebben bijvoorbeeld een verwachte levensduur van meer dan 20 jaar.
 • Wat zijn de voordelen?
  Wat de opbrengsten betreft; dit is de waarde van de energie de over de levensduur van het systeem geleverd wordt. Hoeveel stroom er wordt geproduceerd, hangt af van hoeveel panelen met welk vermogen op het dak liggen, en hoe het dak gepositioneerd is (hellingshoek en windrichting). Voor het vermogen van de panelen gebruiken we het piekvermogen (in Wattpiek uitgedrukt): Stel u kiest 10 panelen met een vermogen van 327 Wp per stuk, dan is het totale piekvermogen van het systeem: 10 x 327 = 3270 Wp, oftewel 3,27 kWp (kiloWattpiek). Voor een systeem dat redelijk richting het zuiden ligt, met een hellingshoek tussen de 10 en 45 graden, kom je met een conservatieve schatting al snel op een specifieke opbrengst van 875 kWh per kWp per jaar. In ons voorbeeld geeft dat een opbrengst van 875 x 3,27 = 2861 kWh per jaar. Stel we nemen een levensduur van 20 jaar als tijdshorizon: dan heb je na 20 jaar in totaal geproduceerd: 20 x 2861 = 57.220 kWh.
 • Hoeveel is het waard?
  Wat is nu de financiële waarde van die hoeveelheid opgebrachte energie? Hiervoor moeten we kijken naar de stroomprijs, en naar de salderingsregeling. Vanwege de salderingsregeling is nu nog elke kWh zelf opgewekte stroom evenveel waard als wat u ervoor betaalt als u het van uw energieleverancier afneemt. De stroomprijs varieert, maar is momenteel gemiddeld 22 cent per kWh. Naar de toekomst wordt vaak uitgegaan van een jaarlijkse toename van zo’n 2%. De salderingsregeling zoals die nu is, gaat vanaf 2023 stapsgewijs veranderen. Zelf stroom opwekken blijft zeer rendabel, maar het wordt steeds interessanter om het aandeel 'directe afname' of 'eigenverbruik' te verhogen. Eventueel kunnen in de loop der tijd aanpassingen in huis worden gedaan om het eigenverbruik van zonnestroom te vergroten.
 • Investeren in zon of op de bank laten?
  Als we de opbrengst van zonnepanelen vergelijken met die van een spaarrekening, dan is het duidelijk dat zonnepanelen een veel betere bestemming zijn voor uw geld. Hoe eerder u besluit om panelen te nemen, des te eerder begint u met verdienen. Rekening houdend met het feit dat u nu nog de BTW van 21% op de installatie kunt terugkrijgen, dat er nu nog vele jaren van salderingsregeling voor de boeg staan en dat de prijs van panelen nu op het laagste punt is in vele jaren, en waarschijnlijk niet meer veel gaat dalen, is nu het beste moment om in te stappen en mee te doen met de energierevolutie. Vraag daarom vrijblijvend een adviesgesprekaan!
dutch solar central zonnepanelen.jpeg

Klaar voor de toekomst?

SHOP NOW

Lees meer over zonnepanelen

Waarom kiezen voor Dutch Solar Central?

Oog voor kwaliteit

De beste producten en materialen. Volgens de hoogste standaard.

Ervaren personeel

Onze ervaren vakmensen vinden altijd de juiste oplossing.

Duurzaam uit overtuiging

Onze ambitie:

een veilige, gezonde en rendabele woonomgeving voor iedereen.

Gespecialiseerd

Gespecialiseerd en gefocust op ons aanbod.

bottom of page