top of page
Lees meer over ...
Overige vragen zonnepanelen
Nog niet antwoord op uw vraag kunnen vinden? Wellicht kan deze pagina helpen! Heeft u toch nog meer vragen over zonnepanelen, of denkt u net als ons een offerte aanvragen is toch vrijblijvend? Aarzel dan niet en neem contact met ons op! Bel, mail of app ons, maar direct een offerte aanvragen mag natuurlijk ook!
Gratis Offerte Aanvragen? Dat kan!
Wilt u advies over wat er bij u mogelijk is! Twijfel dan niet en klik HIER voor een gratis offerte + advies op maat.
-
Hoe economisch zinvol is een investering in zonnepanelen?Als u wat geld te besteden hebt aan verbeteringen aan uw woning, zijn er meerdere opties om geld aan uit te geven. Zonnepanelen zijn een relatief simpele investering die sowieso hun geld dubbel en dwars terugverdienen. Het aanbrengen van zonnepanelen is eenvoudig: meestal liggen ze er in 1 dag op en kunt u meteen beginnen te produceren. De administratieve afhandeling is ook heel eenvoudig; u kunt via een simpele aanmeldprocedure op een website aangeven dat u energie gaat terugleveren aan het net. Het terugvragen van de BTW op de installatie (21%) kost wel een paar handelingen, maar die kunt u ook voor een klein bedrag uitbesteden als u geen zin hebt in de rompslomp. De vraag is natuurlijk of investeren in panelen ook financieel zinvol is. Wat levert de investering u op? Om dat goed uit te zoeken, moeten we bedenken wat de kosten zijn, en wat de opbrengsten. De kosten zijn in de meeste gevallen helder: het gaat om de initiële aankoop van het systeem, inclusief installatie. Aangezien zonnepanelen zo goed als onderhoudsvrij zijn, is er geen sprake van verborgen kosten na enige tijd. De levensduur van zonnepanelen is erg lang: Bijvoorbeeld voor SunPower panelen wordt deze geschat op 40 jaar! Ook de andere onderdelen van het systeem gaan lang mee, afhankelijk van het merk dat u kiest; SMA omvormers hebben bijvoorbeeld een verwachte levensduur van meer dan 20 jaar.
-
Wat zijn de voordelen?Wat de opbrengsten betreft; dit is de waarde van de energie de over de levensduur van het systeem geleverd wordt. Hoeveel stroom er wordt geproduceerd, hangt af van hoeveel panelen met welk vermogen op het dak liggen, en hoe het dak gepositioneerd is (hellingshoek en windrichting). Voor het vermogen van de panelen gebruiken we het piekvermogen (in Wattpiek uitgedrukt): Stel u kiest 10 panelen met een vermogen van 327 Wp per stuk, dan is het totale piekvermogen van het systeem: 10 x 327 = 3270 Wp, oftewel 3,27 kWp (kiloWattpiek). Voor een systeem dat redelijk richting het zuiden ligt, met een hellingshoek tussen de 10 en 45 graden, kom je met een conservatieve schatting al snel op een specifieke opbrengst van 875 kWh per kWp per jaar. In ons voorbeeld geeft dat een opbrengst van 875 x 3,27 = 2861 kWh per jaar. Stel we nemen een levensduur van 20 jaar als tijdshorizon: dan heb je na 20 jaar in totaal geproduceerd: 20 x 2861 = 57.220 kWh.
-
Hoeveel is het waard?Wat is nu de financiële waarde van die hoeveelheid opgebrachte energie? Hiervoor moeten we kijken naar de stroomprijs, en naar de salderingsregeling. Vanwege de salderingsregeling is nu nog elke kWh zelf opgewekte stroom evenveel waard als wat u ervoor betaalt als u het van uw energieleverancier afneemt. De stroomprijs varieert, maar is momenteel gemiddeld 22 cent per kWh. Naar de toekomst wordt vaak uitgegaan van een jaarlijkse toename van zo’n 2%. De salderingsregeling zoals die nu is, gaat vanaf 2023 stapsgewijs veranderen. Zelf stroom opwekken blijft zeer rendabel, maar het wordt steeds interessanter om het aandeel 'directe afname' of 'eigenverbruik' te verhogen. Eventueel kunnen in de loop der tijd aanpassingen in huis worden gedaan om het eigenverbruik van zonnestroom te vergroten.
-
Investeren in zon of op de bank laten?Als we de opbrengst van zonnepanelen vergelijken met die van een spaarrekening, dan is het duidelijk dat zonnepanelen een veel betere bestemming zijn voor uw geld. Hoe eerder u besluit om panelen te nemen, des te eerder begint u met verdienen. Rekening houdend met het feit dat u nu nog de BTW van 21% op de installatie kunt terugkrijgen, dat er nu nog vele jaren van salderingsregeling voor de boeg staan en dat de prijs van panelen nu op het laagste punt is in vele jaren, en waarschijnlijk niet meer veel gaat dalen, is nu het beste moment om in te stappen en mee te doen met de energierevolutie. Vraag daarom vrijblijvend een adviesgesprekaan!
Lees meer over zonnepanelen
Waarom kiezen voor Dutch Solar Central?
Oog voor kwaliteit
De beste producten en materialen. Volgens de hoogste standaard.
Ervaren personeel
Onze ervaren vakmensen vinden altijd de juiste oplossing.
Duurzaam uit overtuiging
Onze ambitie:
een veilige, gezonde en rendabele woonomgeving voor iedereen.
Gespecialiseerd
Gespecialiseerd en gefocust op ons aanbod.
bottom of page