top of page
dsp.jpg

Lees meer over ...

Kan ik de BTW terugkrijgen als ik zonnepanelen leg?

Heb je zonnepanelen en lever je stroom aan het elektriciteitsnet, dan word je door de Belastingdienst gezien als ondernemer voor de btw. Je kunt een BTW-teruggave aanvragen over de kosten van de aanschaf en installatie.  Dit moet binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft.

Ja, zelfs als particulier! 

Als je zonnepanelen aanschaft, kun je de betaalde BTW terugvragen aan de Belastingdienst. Gemiddeld levert deze teruggave van BTW al zo’n €1000,- euro op. Om u als klant volledig te ontzorgen, biedt Dutch Solar Central gratis de service aan voor het terugvragen van de BTW. U kunt er ook voor kiezen dit zelf te regelen.

Hoe werkt het?

BTW-teruggave op zonnepanelen 

De Belastingdienst beschouwt particulieren die stroom terugleveren op verzoek als kleine ondernemers. Dat is voordelig omdat je als ondernemer de betaalde BTW over de aanschaf en installatie van de panelen kunt terugkrijgen.

Deze kleineondernemersregeling (KOR) is de moeite waard. Over zonnepanelen betaalt u 21% BTW. Het voordeel is dat u over de gehele investering BTW kunt terugvragen. Het gaat al gauw om €750 tot €1000 bij een systeem van twaalf panelen. Dit is afhankelijk van het type en vermogen van de zonnepanelen.

Subsidies voor zonnepanelen

Momenteel zijn er geen landelijke subsidies op zonnepanelen. Als er subsidie beschikbaar is gesteld in uw gemeente kunt u dit terugvinden op de website van uw gemeente. Lees hier meer over subsidies op zonnepanelen.

Duurzaamheidslening voor zonnepanelen

Als u zelf niet over voldoende kapitaal beschikt om zonnepanelen aan te schaffen, is een lening een goede optie. Voor leningen met een duurzame insteek zijn groene leningen beschikbaar. Dit zijn leningen voor bijvoorbeeld zonnepanelen en zonneboilers.

Er zijn verschillende groene leningen die vaak hun oorsprong vinden in initiatieven vanuit het Rijk. Het voordeel van groene leningen zijn de lage rentes. U kunt een groene lening gebruiken in combinatie mét BTW teruggave.

BTW-teruggave op zonnepanelen in 5 stappen 

 Als extra service bieden wij aan om het terugvragen van de BTW voor u te regelen, uiteraard kunt u het ook zelf doen en dan kunt u deze onderstaande stappen volgen.

Stap 1: Aanmelden als ondernemer voor de BTW

U meldt zich eerst aan als ondernemer voor de BTW. Waarom u zich als ondernemer moet aanmelden is omdat alleen ondernemers BTW terug kunnen vragen. U bent uiteindelijk ook ondernemer, omdat uw zonnepanelen stroom voor u opwekken. Een deel van deze stroom zal u niet gebruiken. Dit gaat u terugleveren aan de energiemaatschappij. U krijgt hiervoor een vergoeding en daarmee bent u ondernemer voor de BTW.

Hoe u zich moet aanmelden is als volgt. Er zijn hierbij twee voorwaarden:

  • Uw naam moet op de rekening van de energieleverancier staan;

  • Uw naam moet op de factuur van de leverancier van zonnepanelen staan.

Nadat de belastingdienst het formulier heeft ontvangen beoordelen zij deze en krijgt u binnen 10 dagen een brief waarin zij laten weten of u als BTW-ondernemer bent geregistreerd. In deze brief staat ook uw omzetbelastingnummer.

Stap 2: BTW-nummer

De Belastingdienst zal u een BTW-nummer toekennen dat u kunt gebruiken tijdens het doen van uw aangifte.

 

Stap 3: Rekeningnummer doorgeven

Deze stap is erg belangrijk! Sla deze stap ook zeker niet over. Zorg er voor dat u dit gedaan hebt vóór u de aangifte doet (stap 3). Dit voorkomt vertraging bij de uitbetaling. De Belastingdienst gebruikt niet automatisch het rekeningnummer dat bij hen bekend is. Heeft u dus al een keer een rekeningnummer doorgegeven dan mogen zij dit nummer niet automatisch gebruiken. Uw rekeningnummer kunt u hier digitaal doorgeven.

Het formulier moet als volgt worden ingevuld.

  • Hebt u geen contactpersoon zoals een boekhouder? Vul dan bij “contactpersoon” uw eigen gegevens in.

  • Bij “subnummer” vult u de twee cijfers in die na de B komen in uw omzetbelastingnummer (dit nummer heeft u gekregen in de vaststellingbrief van stap 1).

Stap 4: BTW-aangifte doen

U gaat nu de officiële BTW-aangifte doen. U ontvangt van de Belastingdienst de aangifte digitaal of op papier. In beide gevallen vult u alléén de rubrieken 1 en 5 in. Als u de aangifte zelf invult, hoeft u bij “contactpersoon” niets in te vullen. U kunt ook uw eigen gegevens invullen.

Hier kunt u een aantal voorbeelden zien hoe u een aangifte moet invullen. Deze kunt u er bij houden als u aan de slag gaat! 

Stap 5: Afmelden bij de Belastingdienst

Na het indienen van de eerste BTW-aangifte moet u zichzelf weer afmelden, dit doet u door zich aan te melden voor de kleineondernemersregeling (KOR). Met deze regeling word u vrijgesteld van de BTW en hoeft u in het vervolg geen aangifte meer in te dienen. U bent verplicht BTW-aangiften in te dienen totdat de vrijstelling is goedgekeurd door de Belastingdienst.

dutch solar central zonnepanelen.jpeg

Klaar voor de toekomst?

SHOP NOW

Lees meer over zonnepanelen

Waarom kiezen voor Dutch Solar Central?

Oog voor kwaliteit

De beste producten en materialen. Volgens de hoogste standaard.

Ervaren personeel

Onze ervaren vakmensen vinden altijd de juiste oplossing.

Duurzaam uit overtuiging

Onze ambitie:

een veilige, gezonde en rendabele woonomgeving voor iedereen.

Gespecialiseerd

Gespecialiseerd en gefocust op ons aanbod.

bottom of page